1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Data roaming warning since Jelly Bean update - 3 UK

Discussion in 'Android Devices' started by John P, Oct 22, 2012.

  1. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    I updated my s3 to Jelly Bean last week, and on random occasions I have received an exclamation mark inside a triangle notification on the notification bar, when I bring down the notification panel it warns me about data roaming. When I press the notification it takes me to the mobile networks menu.

    I do have data roaming disabled, so this warning seems strange. Its only started happening since the update (which may be just a coincidence) I wondered if anybody else has experienced similar and any ideas what could be causing it? My S3 is not rooted.
     

    Advertisement

  2. Wisheezy

    Wisheezy Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    165
    Joined:
    Sep 1, 2012

    Sep 1, 2012
    165
    7
    56
    United Kingdom
    maybe try enabling and re disabling it so it definitely pulls across the correct option since you haven't done that since the update?
     
    John P likes this.
  3. SUroot

    SUroot Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,916
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,916
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yeah had this. Usually wifi connect or data off and in resolves it
     
    John P likes this.
  4. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    Thanks for your replies. I have now turned data off and on, and enabled and re disabled roaming, so shall see if that fixes it.
     
  5. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    Ok further to doing the above it is still giving me that same warning, are there any other possibilities for what could be causing it, or should I contact 3 for help? I am presuming that 3 hopefully won't be billing me for roaming charges?
     
  6. SUroot

    SUroot Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,916
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,916
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    What I said doesn't permanently fix it. Just at the time. As far as I can tell we're not actually connecting to another network (3 don't have an agreement in place with any other networks) so nothing to be charged
     
  7. Ashy83

    Ashy83 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Sep 18, 2012

    Sep 18, 2012
    3
    0
    5
    I'm getting this too. I think the modem in the 3uk jellybean rom isn't as good as the ICS modem for signal.
     
  8. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    Ah I see, sorry I misinterpreted what you said. Thanks for your help :)

    My phone is not rooted or anything, but I am also now having bluetooth audio media problems in my car (Ford Mondeo), where I can not listen to music via bluetooth since the update. Ford haven't yet issued an update for JB.
    Is it possible without too much hassle or risk to temporarily role back to ICS, without rooting or voiding my warranty?
     
  9. deztone

    deztone Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jun 17, 2012

    Jun 17, 2012
    1
    0
    5
    I updated my s3 and immediately started getting this warning. Disabling roaming didn't help but since disabling the lock screen dual clock (roaming clock) it hasn't happened. I assume the roaming clock checks the status of roaming even if if disabled hence the warnings.

    Worked for me... Cheers all.
     
  10. john_g

    john_g Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    558
    Joined:
    Nov 6, 2010

    Nov 6, 2010
    558
    186
    93
    London, UK
    Have you checked Settings -> Data usage? You'll need to enable Mobile data, but then you'll be able to set your mobile data limits. This allows you to define the size of your monthly data allowance as well as the date of each month that your data allowance gets renewed. Additionally, you can set a warning level so that, as soon as you've used that much data in a month, a warning will be given. Obviously I'm wondering whether this is the cause of the issues you've been having.
     
  11. aldo82

    aldo82 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    111
    Joined:
    Jul 27, 2012

    Jul 27, 2012
    111
    12
    38
    I get this, normally just after the signal has gone really low so I can only assume its hopping onto the backup orange network and giving the roaming warning. It goes if I get a good signal back. Annoying but I don't think its an issue, in fact its almost useful to know where 3 coverage still lacks and they've still got the backup service switched on!

    I don't use the dual clock thingy
     
  12. robinjcrory

    robinjcrory Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Nov 10, 2012

    Nov 10, 2012
    1
    0
    5
    When I first got an HTC Hero a few years back from 3, there was a wee leaflet saying this would happen, they were working on it but not to worry about it. It's happened on/off for the past few years on the Hero, Desire HD and now my OneX. I've never been charged any roaming fees so I never have worried about it.
     
  13. h4x0rj3ff

    h4x0rj3ff Chemist
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    2,565
    Joined:
    Jan 20, 2011

    Jan 20, 2011
    2,565
    874
    323
    Male
    Prototype Precision Machinist
    Tri-Cities, Michigan
    my uncle had this same problem. only he has unlimited data. his data limits were set to 2gbs or something like that. make sure your data limits are ether not set or set way up high or to your monthly allotted limit under data usage.
     
  14. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    I am on an unlimited data plan and I do not have any data limits set on my phone or the dual clock.

    I was more concerned about actual roaming costs, but I have checked my bill and there is nothing extra on there so that's fine.

    I guess its just a harmless but annoying JB issue that we will have to put up with until either they fix it or await the next version.
     
  15. libertytoday

    libertytoday Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    31
    Joined:
    Oct 9, 2012

    Oct 9, 2012
    31
    0
    35
    Male
    Ablaze In The Northern Sky
    hey
    i updated my mates new S3 to jelly bean and he gets this warning now
    i feel bad because he just bought the phone argh

    the dual clock thing is on , where can he turn that OFF?

    he is on 3 with all you can eat data
     
  16. John P

    John P Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Aug 19, 2012

    Aug 19, 2012
    151
    29
    43
    UK - South West
    Turn it off in here - Settings >> Lock Screen >> Lock screen options >> Dual clock
     
  17. shrubz

    shrubz Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 3, 2012

    Apr 3, 2012
    1
    0
    5
    This is caused because Three UK only have a 3G network, in some areas (where there signal i low) they use Orange signal for 2G calls / data.

    You will not be charged extra for this as normally its seamless. I get this a lot on my S3 as i'm on Cyanogen mod 10.

    Its nothing to worry about.
     
  18. SUroot

    SUroot Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,916
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,916
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Oh is that what it is? Being rooted, I updated to the latest regional modem and it hasn't happened since. Odd that for me the three modem was the weakest signal of them all. They dropped the ball on that one.
     

Share This Page

Loading...