1. Check out our companion app, Forums for Android! Download from Google Play

Support Google Maps 4.4.0 - Forced Close Bug?

Discussion in 'Android Devices' started by Extract0r, Aug 20, 2010.

  1. Extract0r

    Extract0r Well-Known Member
    Thread Starter
    18

    Jul 28, 2010
    51
    12
    18
    Google maps application is crashing constantly after the 4.4.0 update on my Captivate.

    At first, I thought it was the lag fix that caused corruption so I re-flashed the stock rom and it still crashes. The only fix so far is to downgrade to 4.0.0.

    Is anyone else having similar problems?
     

    Advertisement

  2. onepoint

    onepoint Member
    16

    Jul 16, 2010
    24
    5
    16
    My Google Maps has been crashing as well after updating yesterday.
     
  3. jeremytanner

    jeremytanner Well-Known Member
    36

    Jul 21, 2010
    132
    8
    36
    Texas
    I just got the update, and it seems to load fine. Is there a specific thing you're doing that causes the FC?
     
  4. Extract0r

    Extract0r Well-Known Member
    Thread Starter
    18

    Jul 28, 2010
    51
    12
    18
    Within 1~2 seconds of opening the app, I get force close error. Everything that comes with Maps 4.4.0 behaves the same way. Places and Navigation apps.

    When I downgrade to 4.0.0 or 4.2.0, everything work perfectly fine again. It all started happening yesterday after an update.

    From reading the reviews on the android market, it appears that a lot of people are having same issues after the update. Especially so since yesterday.
     
  5. sremick

    sremick Well-Known Member
    163

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    Works fine for me. Of course, I'm not rooted nor do I use any "lag fix".
     
  6. jeremytanner

    jeremytanner Well-Known Member
    36

    Jul 21, 2010
    132
    8
    36
    Texas
    I am rooted on mine, but no lag fix. I played around with all the extras like you mentioned, and had no issues.

    Here's my list of apps from appbrain, in case you want to compare against what you have, see if you can narrow down another app that's causing it maybe?

    jrtanner's Apps on the phone
     
  7. Extract0r

    Extract0r Well-Known Member
    Thread Starter
    18

    Jul 28, 2010
    51
    12
    18
    This is what I get...

    "The application Maps (process com.google.android.apps.maps) has stopped unexpectedly. Please try again. dumpstate_app_201008200853_com_google_android_apps_maps.log has been saved. Use *#9900# to copy out log."
     
  8. jeremytanner

    jeremytanner Well-Known Member
    36

    Jul 21, 2010
    132
    8
    36
    Texas
    I'm not a developer, but if you were okay with extracting that log and making it available, I could take a look, see if I see anything.
     
  9. thindery

    thindery Well-Known Member
    53

    Jul 14, 2010
    157
    64
    53
    Finance
    Missouri
    it force closed on me too. I am running super rooter with the ext4 lag fix. I had to uninstall maps and use a titanium backup of maps from earlier in the week just so I can have a functioning maps again.
     
  10. ardyer

    ardyer Well-Known Member
    43

    Jun 12, 2010
    272
    35
    43
    Northern Virginia
    I'm getting it on my stock captivate. Although it seems to only occur when the GPS is on.
     
  11. jeremytanner

    jeremytanner Well-Known Member
    36

    Jul 21, 2010
    132
    8
    36
    Texas
    For those that are having problems, are you using the stock GPS settings, or the fix which uses supl.google.com? Also, are you using Skyhook, or no?

    Just trying to narrow down possibilities....
     
  12. kollarism

    kollarism Well-Known Member
    16

    Aug 19, 2010
    61
    3
    16
    Same problem here after the update. I uninstalled the update, and it works fine again.
     
  13. simulator

    simulator Well-Known Member
    16

    Jul 16, 2010
    74
    4
    16
    Ditto. Unrooted. Uninstalled. Unupdated. Unperturbed.
     
  14. onepoint

    onepoint Member
    16

    Jul 16, 2010
    24
    5
    16
    Stock GPS settings here, no Skyhook. Receiving error: "The application Maps (process com.google.android.apps.maps) has stopped unexpectedly. Please try again. dumpstate_app_201008301621_com_google_android_apps_maps.log has been saved. Use *#9900# to copy out log." within 5 seconds or so of opening the application.

    I uninstalled the update and it seems that the crashing has stopped. I am now using version 4.0.0 (#4046).
     
  15. jeremytanner

    jeremytanner Well-Known Member
    36

    Jul 21, 2010
    132
    8
    36
    Texas
    That's so weird, I wonder why mine is working? Not that I'm complaining....
     
  16. noc

    noc Well-Known Member
    35

    Aug 10, 2010
    55
    0
    35
    THANK you for posting this guys, because I thought it was my lag fix issue. My gps has no issue as I am on wifi at home, but when I was out on the road (in car), maps would FC before it even rendered the whole map. It might have something to do with using the 3G in conjunction with the GPS.

    Again, when I am at home and connected to wifi (yes that means i'm using the Use wireless networks in both situations), maps doesn't FC.
     
  17. Extract0r

    Extract0r Well-Known Member
    Thread Starter
    18

    Jul 28, 2010
    51
    12
    18
    When did 4.4.0 become available? My Google maps was perfect until couple of days ago. Now it crashes almost every time.

    I can prevent crashing by running the Advanced Task Killer, kill all the running apps except the task killer, and then running Maps 4.4.0. As long as I don't kill the task killer + maps app, I can prevent it from crashing. Weird...

    Reading the reviews on the Android Market, it appears a lot of people are having the exact same issue. Droid X, Evo 4G, Nexus One and Captivate users have commented on the bug.

    I suspect people who are not experiencing the crash have Advanced Task Killer running in the background.
     
  18. mgwynn

    mgwynn New Member
    5

    Aug 20, 2010
    1
    0
    5
    force close for me, too. 1st day of ownership.
     
  19. Android_J

    Android_J Well-Known Member
    38

    Jul 18, 2010
    161
    14
    38
    Silicon Valley
    I've had this update for the last 2 weeks or so. No issues and I've been using it a lot testing the GPS. Did you all just get an update notification or just finally got around to updating?
     
  20. ScreamR

    ScreamR Member
    6

    Aug 21, 2010
    7
    1
    6
    It did it to me on first day of ownership. It was the first application in the market that said an update was available (from stock load). I've tried for several days now, upgrading and backing out the installation. Only the OEM load of 4.0.0 (4046) works for me.
     
  21. ScreamR

    ScreamR Member
    6

    Aug 21, 2010
    7
    1
    6
    Possible solution:
    I downgraded once again to 4.0.0, then deleted the file com.google.android.apps.maps, upgraded once again from the Market and now I'm on ver 4.4!
     
    myach likes this.
  22. unscrew

    unscrew Member
    15

    Aug 22, 2010
    22
    0
    15
    I'm having this same issue on my stock Captivate. Don't know what to do.....
     
  23. sonorous

    sonorous Active Member
    16

    Jul 26, 2010
    39
    5
    16
    I am stock except for GPS settings. I was having the force close issue. Today I uninstalled the 4.4 ran 4.0, tested, everything worked, then re-installed 4.4 and based on a 5 minute test, all is fixed. We will see if it sticks...

    I am using the GPS settings from XDA Developers: GPS Settings: Performance Options (improvement) - xda-developers

    Application Settings/Operation Mode/MS Based
    Application Settings/Operation Mode/SkyHook/ON
    SUPL/CP Settings/Server FQDN Type/Custom Config
    SUPL/CP Settings/Server/supl.google.com
    SUPL/CP Settings/Server Port/7276
    SUPL/CP Settings/SUPL Secure Socket/Off
     
  24. George0211

    George0211 Well-Known Member
    43

    Aug 16, 2010
    296
    27
    43
    IF you're having the crash issue. Try to un-install the update and then re-install it again. It fixed the problem for me.
     
  25. myach

    myach Member
    5

    Aug 15, 2010
    9
    0
    5
    I'm running stock everything... uninstalled reinstalled and still FC'd
    so now I'm running the 4.0, w/o navigation which is quite annoying!
     

Share This Page

Loading...