1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root I need some help to S-OFF my Desire

Discussion in 'Android Devices' started by ajh94, Mar 31, 2011.

  1. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    Hey.

    I have decided to S-OFF my HTC Desire and have custom MTD layout but i'm not sure exactly how to do it... I also have the following questions about having an S-OFF device.

    1) Will the boot screen before it boots into the ROM still be the white screen with 'HTC' in the middle or will it change and say Alpharev or something?

    2) Will having the custom MTD layout mean some ROMs (Including the stock one) will not work/fit because the system partition will be smaller?

    3) How would i get the S-ON again, the existing HBOOT back and the standard partition sizes back?

    Thanks in advance guys :)
     

    Advertisement

  2. kewlbuddy

    kewlbuddy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    272
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    272
    33
    43
    Germany
    1)"why so serious" joker screen comes, but you can change it later

    2)yes

    3)when you run a RUU, everything will be back
     
  3. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    thanks man :) how do u run a RUU? and what exactly does that do / restore?
     
  4. mbatson89

    mbatson89 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    433
    Joined:
    Apr 21, 2010

    Apr 21, 2010
    433
    45
    43
    UK
    2) depends how small you make the system partition to be honest
     
  5. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    i guess but i meant making it just big enough for gingervillain.. but i understand what u mean :)
     
  6. EddyOS

    EddyOS Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,681
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    1,681
    283
    163
    Technical Support
    Liverpool, Merseyside
    When you run an RUU it returns the phone to an out-of-box state - 100% stock in every way
     
  7. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    oh right so stock ROM, HBOOT, Recovery, everything? and how do u run the RUU cos i have noticed the RUU's are .exe files :S
     
  8. kewlbuddy

    kewlbuddy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    272
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    272
    33
    43
    Germany
  9. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    ok willdo :)
     
  10. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yes but if you go the custom MTD route rather than hboot route, you can just amend your sizes to suit.
     
  11. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    what do u mean - how do you do that?
     
  12. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    The same way as you initially set it up.
     
  13. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    do you mean still S-OFF with alpharev wich flashes a new S-OFF HBOOT, and then use custom MTD route thats in your sig? :)
     
  14. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yes sir.

    You can try just flashing Hboot tables via fastboot, but these are fixed sizes and have to flash a new hboot table everytime you want to change.
     
  15. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    yeah i know.. the custom way is alot more flexible.. what sizes have you set for your system, cache and data? and do u suggest i set mine the same as im on the same ROM and everything as u? :)
     
  16. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    also when doing the S-OFF from the disc it says do u want to use the Alpharev recovery.. do i do that? or do i say no and keep clockworkmod?
     
  17. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    I am gonna do this today i just need to know what sizes your recomend for the partitions SUroot... and whether i should say yes to using that Alpharev recovery or just use ClockworkMod still?? :)
     
  18. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Just keep your normal recovery.

    I have 110MB for system, 25 for cache but I cut my rom down drastically so yours wont fit. My rom before flashing is 63MB.

    Look in "Quick system info" and look at how much space your rom takes up and just make it a little bit bigger
     
    ajh94 likes this.
  19. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    ok will do.. what did u do to your ROM to cut it down that much? and also you say a little bigger... how much bigger in MB?
     
  20. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    I cut out loads of /system/apps I dont use.

    My rom is 63MB, flashed at 106MB (sorry my system is 115MB not 110) so I have nearly 9MB free.

    You have to take into accuount flashing themes and apps can take up system space if you're adding files or replacing files with bigger ones.. Give yourself between 5-10MB free
     
  21. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    ok will do.. cheers :) - also if everything ever goes wrong and i have to put rhe RUU on my phone.. if i re-root with unrEVOked and flash my current GingerVillain nandroid will it be back to normal again.. can i just flash a nandroid just like that? :)
     
  22. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yes you can but if you had custom MTD before you RUU and Your nandroid was done on a custom MTD also, you must set up custom sizes the same as before (as if first time) and repatch boot image of the nadroid restored before boot.

    This reason does mean that Hboot is easier, but it depends what you want. Ease of use or no wasted space.
     
  23. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    ok then.. but if i do a Nandroid with the custom partitions then go back to stock RUU again will i not be able to flash it on the normal partitions because of it not fitting or some other reason? or both :p ?
     
  24. kewlbuddy

    kewlbuddy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    272
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    272
    33
    43
    Germany
    IMO as a starter, may be you can start with bravo sense table(as it fits most of roms except hd) and after some experience go ahead with custom
     
  25. ajh94

    ajh94 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    148
    Posts:
    1,072
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    1,072
    73
    148
    Orange Telecomunications, Product marketing!
    Essex, UK
    ok but if i flash my nandroid from having custom partition sizes onto the bravo partition table it will actually work wont it?
     
Tags:

Share This Page

Loading...